21. srpna 2014

Cannelloni se špenátem a ricottou



Dneska tu máme něco pro milovníky italské kuchyně a italských sýrů. Vegani prominou. Výhodou cannelloni je, že jsou vyrobeny (= respektive měly by být) ze semoliny, tudíž jsou vegan a určitě někdy v budoucnu zkusím i nějakou veganskou verzi. Tentokrát ale jedna inspirace od Jamieho.

Inspirace: Jamie Oliver
Hodnocení: 10/10

Recept (2 porce = 10 kusů)
Cannelloni (10)
3 větší rajčata
200g rajčatového pyré (nebo trochu zředěný protlak)
250g čerstvého špenátu
200g ricotty
1 mozzarella
1 domácí vejce
1 velká cibule
stroužek česneku
bobkový list
pár listů bazalky
muškátový oříšek dle chuti
sůl, pepř, olivový olej

Nejdřív si spaříme na pánvi špenát. Osolíme, opepříme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek (lze vynechat pokud ho nemáte rádi). Špenát necháme chvíli vypotit, pak ho přendáme do misky.
Na stejné pánvi si pak zpěníme cibulku, přidáme nakrájená rajčata, rozmačkaný česnek, bobkový list, bazalku, osolíme, opepříme a nakonec zalijeme rajčatovým pyré. Pod pokličkou vaříme cca pět minut (pokličku silně doporučuji, protlak rád cáká mimo pánev) a poté na snížené teplotě odkryté, dokud se nevyvaří voda a nezůstane nám hustá rajčatová omáčka.

Mezitím si připravíme náplň. Špenát pořádně vymačkáme a zbavíme ho přebytečné vody, vrátíme ho do misky, přidáme k němu ricottu a jedno vejce, osolíme a pořádně promícháme.
Cannelloni plníme pomocí cukrářské zdobičky a vyskládáme je do pekáčku/pečící mísy. Pak už je jen přelijeme rajčatovou omáčkou - tak, aby byly opravdu všechny trubičky zakryté, jinak se vám těstoviny neuvaří, ale ztvrdnou a nebudou k jídlu. Doporučuji je klidně ještě podlít trochou vody, aby se uvařily i zespoda. Dáme péct na 200°C na asi 20 minut. Po 20 minutách vyndáme z trouby a zkontrolujeme, jestli už jsou těstoviny měkké, pokud ne, ještě je na pár minut vrátíme. Pokud už jsou měkké, rozprostřeme navrch plátky mozzarelly a necháme ještě cca 5 minut péct na 150°C, dokud se mozzarella nerozteče.


L.

Žádné komentáře :

Okomentovat