9. srpna 2014

Domácí makové mléko






Hodnocení: 8/10

Vážně mě dojímají představy neinformovaného okolí o tom, jak jako vegan jíte jen zeleninu a ovoce. Od doby co se tak stravuji jím mnohem pestřeji, než jsem kdy jedla. Zkouším nové věci, poznávám nové chutě. Samozřejmě si hlídám, abych měla v jídelníčku dostatek všech živin, vitamínů a minerálů. K tomu samozřejmě patří i dodání vápníku do těla. Nejlepším zdrojem vápníku jaký můžete v rostlinné i živočišné říši najít je právě mák. A makové mléko je výhodná alternativa pro oživení jeho konzumace. Jako bonus je mák (i v bio kvalitě) celkem levnou surovinou.

Suroviny:
100g máku
1 l (ideálně přefiltrované) vody

Postup:
Mák rozmixujeme na jemno (správná konzistence je ve chvíli, kdy maková hmota dostane takový "vlhký" lepivý vzhled). Poté mák zalijeme vodou a promícháme. Necháme stát minimálně 2 hodiny (čím déle, tím lépe) a nejméně každých 30 minut promícháme. Po 2 (či více) hodinách tekutinu s mákem důkladně promixujeme tyčovým mixérem. V tuto chvíli by tekutina měla být již bílá (lehce do hněda či šeda) a neprůhledná. Posledním krokem ve výrobě je přecezení tekutiny - ideálně přes plátýnko (já používám bílý bavlněný kapesník - v jedné ruce si z něj udělám "obrácený padák", druhou rukou do něj nalévám naběračkou tekutinu a "dojím" :) když je plátýnko plné máku, vysypu ho bokem a plátýnko propláchnu pod tekoucí vodou). Mák, který vám zbyde po přecezení nemusíte vyhazovat, je dobrý na přimíchání do kaší, pomazánek či salátů. Et voilá - makové "mléko" je na světě. Osobně si nemyslím, že by bylo třeba ho doslazovat, ale to záleží na vkusu každého soudruha... Vzhledem vážně nemá od pravého mléka daleko. Libo-li upíjet, používat na vaření, pečení, zalévání müsli či do smoothie...???

B.

Žádné komentáře :

Okomentovat