7. srpna 2014

Domácí rýžové mléko


Na 1 litr mléka:
cca 100g libovolné rýže (já zvolila klasickou dlouhozrnnou)
1 litr studené vody
sladidlo dle chuti (med, třtinový cukr, agáve/datlový sirup)

Rýži propláchneme a dáme vařit v neosolené vodě cca 15 minut, rýži slijeme a rozmixujeme spolu s litrem studené vody. Přidáme námi zvolená sladidla a přecedíme (ideálně přes plátýnko, ale stačí i hodně hustý cedník). Skladujeme v lednici a spotřebujeme do 4 dnů.

Co s tím?
Využití rostlinného mléka je stejné, jako mléka živočišného, lze ho přidávat do pečení, do ranních kaší nebo ho pít jen tak, či z něj udělat kakao (mléko, kakao/karob, lžička třtinového cukru).

Co se zbytkem rýže?
Zbylou rýžovou hmotu nemusíte vyhazovat, lze jí použít na rýžovou kaši, přihodit ovoce a oříšky a máte z toho skvělou snídani :)

L.

Žádné komentáře :

Okomentovat