31. srpna 2014

Hustá cizrnová polévka



(omlouvám se za kvalitu fotky - dnešní počasí focení opravdu nepřálo)

Tahle polévka je delší na přípravu - cizrnu je potřeba namočit, ideálně přes noc, aby byla lépe stravitelná (= nenadýmala ;)) i samotné vaření nějaký čas zabere, ale zas je velice nenáročná na suroviny a výsledek rozhodně stojí za to! Chuťově hodně připomíná hrachovku. 

Hodnocení: 10/10

Ingredience (cca 3 porce)
200 g cizrny
1 brambor
100 ml rostlinné smetany (netřeba)
1 stroužek česneku
bobkový list, majoránka, sůl, pepř
+ přihodila jsem zbytek avokáda, takže polévka jako hrachovka nejen chutnala, ale i vypadala :)

Jak jsem zmínila - cizrnu je potřeba pořádně dlouho namočit, ideálně přes noc. Vodu vylijeme a cizrnu ještě důkladně propláchneme. Cizrnu jen hodíme do hrnce spolu s bobkovým listem, nesolíme! a zalijeme litrem vody. Ideální je tlakový hrnec protože výrazně sníží dobu vaření. Stačí 30-35 minut, pokud tlakový hrnec nemáte, počítejte spíš s hodinou a půl vaření. V jiném hrnci si uvaříme brambory s kmínem. Až bude cizrna hotová, tak jí slijeme, přičemž trochu vody necháme. K cizrně přihodíme brambory a všechno rozmixujeme na kaši. Pokud je příliš hustá, přilijeme vodu a zředíme na požadovanou konzistenci. Ochutíme rozmačkaným česnekem a kořením a dosolíme. Polévku pak vrátíme na vařič, necháme prohřát a vmícháme smetanu.

L.

Žádné komentáře :

Okomentovat