14. srpna 2014

Vegan Kadai Paneer

 


Indická kuchyně patří mezi moje nejoblíbenější a většina indických restaurací má velkou nabídku vegetariánských jídel. S těmi vegan už je to asi jak kde, pozor si dejte hlavně na to, zda jídlo obsahuje smetanu a jestli se zelenina náhodou nesmaží na másle.
A nebo! si zkuste uvařit doma :)

Paneer je indický sýr vyráběný z kravského mléka a citronové šťávy (jeho výroba je tedy jednoduchá a lze ho vyrobit i doma, pro zájemce) ale vzhledem i konzistencí je hodně podobný tofu. A právě tím jsem se rozhodla tento sýr nahradit.

Inspirace: ticklingpalates.com (tentokrát žádné obměny, snažila jsem se o co největší autentičnost)
Hodnocení: 7/10

Recept (pro 1 osobu)
1 cibule
2 větší rajčata
1 paprika
cca 1/2 kostky tofu
čerstvý zázvor
1 stroužek česneku
a koření: kousek celé skořice, 2-3 hřebíčky, kardamon, 2 lžičky koriandrových semínek, 1/2 lžičky chilli nebo podle chuti, bobkový list, 1 lžička kmínu, 1 velká lžíce kurkumy, himalájská sůl
+ ideálně sušená chilli paprička a listy koriandru

Důležitá je příprava. Všechno je dobré si připravit předem a pak už jen rychle přidávat. Jako první si proto nakrájíme tofu na kostičky, papriku taktéž na kostičky, cibuli na drobno a rajčata taky na drobno.
Dále si předem připravíme zázvorovo-česnekovou pastu. Česnek i zázvor jednoduše prolisujeme (lis na česnek zázvor v pohodě zvládnul ;)) a smícháme.
Pak přicází na řadu směs koření. Na pánvi si nasucho osmahneme cca 2 minuty koriandr, skořici, kardamon, hřebíček (+ případně celou sušenou chilli). Je dobré zachovat střední teplotu, aby se koření nepřepálilo. Po dvou minutách koření vyjmeme a rozmixujeme na prášek (tady jsem si pomohla nejdřív hmoždířem a poté mlýnkem na pepř).
Na řadu přichází vařící část. Na pánev kápneme olivový/rostlinný olej a hodíme do něj kmín, až začne kmín prskat (a taky skákat z pánve, ehm) přihodíme nakrájenou cibulku, bobkový list, námi vyrobenou zázvorovo-česnekovou pastu a mícháme dokud cibule nezesklovatí. Potom přihodíme rajčata, osolíme a necháme prohřát.
Další na řadě je paprika, tu přidáme spolu s trochou vody, přikryjeme pokličkou a necháme zhruba 2 minuty povařit při střední teplotě.
Jako poslední přihodíme kostky tofu, kurkumu (s tou nešetříme, chuťově je nevýrazná ale dodá barvu), námi vyrobenou směs koření z prvního kroku, dosolíme a podle potřeby ještě trochu podlijeme (záleží na každém jak hustou chce mít omáčku). Vaříme ještě další 3 minuty pod pokličkou už jen při nízké teplotě.

Podáváme s rýží nebo s indickým chlebem. Pokud jste ale stejně hloupí jako já a pro samé soustředění se na správný postup zapomenete udělat přílohu, postačí i hodně opečené tortilly (složení se od chapati moc neliší).
Výsledek rozhodně nebyl špatný, ale asi nikdy nedokážu trefit přesně tu chuť, jakou má kadai v indických restauracích. Vzhledem k velkému očekávání proto hodnotím 7/10.

L.

Žádné komentáře :

Okomentovat