28. září 2014

Dýňový guláš



Léto už definitivně skončilo, takže je čas na pořádné zahřívací recepty. Tohle jídlo nejen zahřeje, ale i zasytí a navíc je připraveno ze surovin, které jsou v obchodě neuvěřitelně laciné - ideální pro můj studentský rozpočet!

Hodnocení: 10/10

Recept:
Čtvrtka dýně - hokkaido nebo máslová
2 brambory
1 větší mrkev
1 menší pórek (nebo dvě velké cibule)
1 menší petržel (listy si necháme na ozdobu)
hrstka čerstvého špenátu
1 menší celer
hrášek
bobkový list
sůl, pepř
uzená a sladká paprika
podle chuti ještě chilli
zeleninový bujón (nemusí být)
kukuřičný škrob na zahuštění/červená čočka/jíška

Jako první si na trošce olivového oleje osmahneme pórek, přidáme mrkev, petržel, celer a dýni a opět osmahneme. Potom přihodíme syrové brambory a špenát a všechno zasypeme pořádnou dávkou sladké papriky, trochu menší dávkou uzené papriky a chilli. Promícháme aby se nám zelenina obarvila a vtáhla chuť koření. Zalijeme litrem vody, přihodíme bobkový list, případně kostku bujónu, osolíme, opepříme a vaříme, dokud zelenina nezměkne (cca 15 minut). Na konci vaření ještě přidáme mražený hrášek. Nakonec ještě "guláš" zahustíme kukuřičným škrobem nebo jíškou do požadované konzistence. 
Pokud chcete víc bílkovin, můžete přihodit třeba sojové kostky, které doporučuji vařit zvlášť, důkladně vymačkat a potom přidat spolu s kořením tak, aby dostaly pořádnou chuť. 

L.

Žádné komentáře :

Okomentovat