13. září 2014

Zapečená kapusta se sušenými meruňkami

(nebojte se vlka nic, ta bílá skvrnka není nic nežádoucího, jen a pouze pár kapek vody co se vysráželo a skáplo z alobalu)
Hodnocení: 9/10
Původní recept: Veganské pochoutky od Jéroma Eckmeiera (Pikantní kapustový nákyp se sušenými meruňkami)

Recept jsem si lehce poupravila, tak snad nebude původnímu autorovi vadit, když svou verzi rozepíšu.

Suroviny:
1 větší hlávka kapusty nakrouhaná na jemné proužky (doporučuji opravdu co nejjemnější)
3 mrkve
1 brambor
2 velké cibule
100 g nesířených sušených meruněk (ideálně bio)
0,5 l zeleninového vývaru
lžička agávového sirupu
lžička skořice, 1/2 lžičky muškátového květu
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř

na zapečení:
100g oloupaných a rozemletých mandlí (+ jsem měla asi dvě lžíce zbylého "kešu parmezánu" = kešu rozemleté s mořskou solí, tak jsem to tam šoupla taky)
1 sójový jogurt (150g)
3 velké lžíce lahůdkového droždí
sůl, pepř

Postup:
Na olivovém oleji osmahneme cibulku. Poté přidáme kapustu a necháme opéct až lehce ovadne. Mrkev nakrájíme na zhruba 0,5 cm kolečka, bramboru na kostičky, meruňky na půlky a přidáme ke kapustě. Lehce opečeme, podlijeme vývarem a necháme přikryté dusit na mírném ohni dokud vše nezměkne (tak necelou hodinu). Mezitím si rozmícháme směs na zapečení - jen smíchat všechny ingredience (pokud máte mandle neloupané, nejdříve samozřejmě spaříme, necháme odstát v horké vodě, slijeme, zalijeme studenou vodou a vyloupeme) a dle chuti osolíme a opepříme. Dušenou zeleninu dokořeníme skořicí a muškátovým květem, osladíme, osolíme a opepříme dle chuti. Poté ji děrovanou naběračkou přemístíme do pekáčku (zbylý vývar tam nechceme), zalijeme zapékací směsí a dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečeme hodinu dokud povrch lehce nezezlátne.

Trochu jsem se těch kombinací a chutí v receptu bála a jak jistě víte, kapusta při dušení navíc nevoní příliš vábně... Výsledek mě ale velmi mile překvapil - zelenina je dost nasládlá, ale nikterak nepříjemně. I tak ale doporučuji "omáčku" na zapečení dost osolit. Moc dobře nechápu, proč autor původního receptu použil v názvu výraz "pikantní" - sama mám výsledný pokrm pikantní jen kvůli tomu, že hodně pepřím. Shrnuto, podtrženo: myslím, že recept ocení i nepříliš velcí fandové kapusty, doporučuji!

B.

Žádné komentáře :

Okomentovat