24. září 2014

Zelňačka s uzeným tofu




Původní recept: biokuchařka Hanky Zemanové (recept jsem si poupravila a výsledek je geniální!)
Hodnocení: 10/10

Suroviny:

1 menší hlávka bílého zelí
500g kysaného zelí
2 balení uzeného tofu
1 velká cibule
2 l zeleninového vývaru (použila jsem horkou vodu a 3 kvalitní veganské zeleninové bujóny)
4 velké bobkové listy
2 lžičky kmínu, 2 lžičky sladké papriky, 1 vrchovatá lžička uzené papriky
5 zarovnaných lžic cizrnové mouky (použijte jakou máte)
1/2 balení Provamel smetany
2 lžičky olivového + 1 lžička sezamového oleje (jaký chcete a máte)
sůl, pepř

Postup:

Na oleji osmahneme cibulku, přidáme na kostky nakrájené tofu a opečeme. Zasypeme paprikou, kmínem a přidáme bobkový list, krátce osmahneme za stálého míchání (pozor na připálení, aby paprika nezhořkla) a zasypeme moukou. Znovu lehce opečeme, promícháme, přidáme na jemno nakrouhané čerstvé bílé zelí, zalijeme vývarem a necháme 15-20 minut na mírném ohni probublávat pod pokličkou dokud zelí nezměkne. Poté dosolíme a opepříme dle chuti, přidáme kysané zelí i se šťávou a vmícháme smetanu. Znovu lehce povaříme. Podáváme samotnou nebo s krajícem čerstvého poctivého českého chleba. A vězte, že nejlepší je (ostatně jako všechny husté polévky a omáčky) uleželá až od druhého dne.

B.


Žádné komentáře :

Okomentovat