5. listopadu 2014

Pohankovo-slzovkové rizoto s hlívou a petrželkou



Hodnocení: 10/10

'Rizoto' samozřejmě není nejlepší označení pro tento pokrm - je to taková variace na houbového kubu a neveganskou husí krev (třikrát tfuj!). Na přípravu je velice jednoduché, jen díky namáčení a vaření pohanky a slzovky je trošku zdlouhavé. Nicméně je až neskutečně zdravé a blahodárné, i díky použití pokladu zvaného slzovka. Kdo někdy přičichl k tradiční čínské medicíně, jistě o slzovce slyšel (pokud ne, přičichl málo). Slzovka neboli Jobovy slzy je obilnina, jejíž pěstování sahá daleko do minulosti lidstva. Dovolím si konstatovat, že se jedná o jeden z největších zázraků, které do úst můžeme strčit. Podle působení TČM pomáhá slzovka odstraňovat stagnace a blokády, vylučovat z těla přebytečnou vlhkost, zmírňovat překyselení organismu a celkově čistit a harmonizovat tělo. Jinýmy slovy (západní medicíny) má slzovka protirakovinné účinky, pomáhá snižovat cholesterol, oceníme ji v boji proti nadváze a obezitě, zlepší nám trávení, spánek, zbaví nás otoků a celkově se budeme cítit lépe. Úplně ideální tedy ale nejspíše nebude pro horkokrevné astenické zarudlé typy lidí - ti její používání proberou s lékařem TČM. Slzovka je jako stvořená pro moderního uspěchaného člověka - jako zbraň (alternativní medicíny) v prevenci i v přímém boji proti snad všem civilizačním nemocem. TCM herbs vyrábějí ze slzovky dokonce i instantní Nápoj čínských MUDRců, ideální místo ranní kávy. Pro více informací o slzovce a jejím použití odkazuji na stránky Petra Hoffmanna.

Suroviny:

hrnek pohanky
půl hrnku slzovky
kvalitní zeleninový vegan bujón
velký svazek petrželky
velký trs hlívy (či jedno 'supermarketové' balení)
kvalitní sójová omáčka (shoyu či tamari)
kmín
sůl, pepř
olivový olej
(případně cibule na cibulový základ, já ji ale tentokrát nepoužila, protože mě zlobí žáha a pan Žaludek) :)

Postup:

Den předem namočíme pohanku, zhruba v polovině doby máčení vyměníme vodu. Slzovku dáme vařit do 3 hrnků vody s bujónem (nemusí být, ale já ho používám ráda) a vaříme 10 minut. Poté přidáme pohanku (bez vody, ve které se máčela) a vaříme vše do změknutí. Voda by se měla vsáknout, pokud ne, po uvaření přebytečnou slijeme. Na pánvi případně uděláme cibulový základ - až do částečného zkaramelizování cibulky! Ať už ho uděláme či ne, na pánev hodíme na kousky pokrájenou hlívu, posypeme kmínem, trochu osolíme či zakápneme sójovkou aby pustila vodu a opečeme. Poté přidáme uvařené (pseudo)obiloviny, krátce opečeme, případně dochutíme sójovkou a pepřem a sejmeme z plotny. Nakonec vmícháme nasekanou petrželku a podáváme s rajčatovým salátem či s kyselými okurkami.

B.


Žádné komentáře :

Okomentovat